Представници Дунавске регије у посети акумулацији “Гружа” – Међународни пројекат CAMARO-D

У оквиру међународног пројекта CAMARO-D, који обухвата девет земаља Дунавског слива: Немачку, Аустрију, Словенију, Хрватску, Мађарску, Румунију, Бугарску и Србију, представници Дунавске регије су 14.09.2017. посетили Крагујевац, односно били су гости ЈКП „Водовод и канализација“ Крагујевац.


Том приликом посетили су акумулације на језерима у Гружи и у Грошници. Иначе у овом пројекту учествује 15 партнерских организација а Србију представља Институт за водопривреду Јарослав Черни.

Пројектни састанак се одржава на сваких шест месеци у некој другој земљи.

Србија је већ неколико дана гост делегацији Дунавске регије а Инстиутут Јарослав Черни изабрао је Крагујевац као локацију коју ће делегација да посети.

„ Крагујевац је одабран због изузетне сарадње са Јавним комуналним предузећем „Водовод и канализација“ као и због акумулација на Гружи и у Грошници.

Грошница као пример веома добре дугогодишње праксе, једна од најстаријих брана у Европи, која и данас важи за „ лепотицу“ међу европским бранама, и акумулација Гружа са великим капацитетима али и дугогодишњим проблемима у области заштите језера од дивље градње до других видова немарног односа грађана према овом изузетно значајном ресурсу за неколико градова у Србији.

ЈКП „Водовод и канализација“ Крагујевац, уз велике напоре и улагања успева да путем најмодерније технологије за пречишћавање, своје грађане снавбдева са апсолутно чистом и здравом пијаћом водом што је за сваку похвалу.“ – изјавио је присутним новинарима Дејан Димкић, шеф Одсека за водене билансе и климатске промене Института за водопривреду.

Са присутнима је разговарао и професор Марјановић, такође представник Института Јарослав Черни а на питања гостију одговарао је помоћник директора ЈКП „Водовод и канализација“ Крагујевац Томислав Вукадиновић.

Гости су посетили три локације, брану на Гружи, гружанско језеро, где су на лицу места могли да виде степен угрожености језера од дивље градње, риболоваца и осталог,као и брану у Грошници, где их је о занимљивостима везаним за овај објекат информисао Горан Гавриловић, руководилац овог производног погона.

Гости су наш град напустили са пуно лепих утисака, веома задовољни пријемом и свиме што су видели на местима које су посетили, убеђени да ће се наћи и начин за решавање проблема који постоје око заштите гружанског језера.


Број посета: 575